Se pare că, teroretic, se pot deconta din bugetul de stat peste 300 milioane de lei pentru cheltuielile care țin strict de organizarea campaniiei electorale, însă doar pentru candidații care trec pragul de 3% din voturi.
În fapt, un candidat care primește 3% din voturi poate depunde cererea pentru decontarea unei sume de aproape 42 de milioane de lei.
Acest lucru este mijlocit de Autoritatea Electorală Permanentă, organul de control care relgementează și asigură buna desfășurare a alegerilor prezidențiale, precum și întreaga campanie electorală.
Autoritatea Electorală Permanentă este o instituție adminitrativ autonomă, cu personalitate juridică și competență generală, care asigură atât organizarea, cât și desfășurarea referendumurilor și a alegerilor din România,
De asemenea, aceasta se ocupă și de finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, în conformitate cu respectarea Constituției, a legii și a standardelor internaționale și europene în materie, potrivit site-ului oficial al instituției.
Potrivit legii 334/2006 privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, un candidat poate cheltui 41,6 milioane de lei în cadrul campaniei electorale, sumă care trebuie să provină din contribuții și donații. Însă, pentru a li se „deconta” suma menționată mai sus, candidații trebuie să aibă acte doveditoare pentru cheltuielile efectuate în timpul campaniei electorale.